Bardzo lubię cytrynę w kuchni za jej radosny kolor i zapach. A gdy brakuje nam słońca, to możemy go sobie dostarczyć właśnie za pomocą cytrusów. Dlatego na weekend postanowiłam zrobić Cytrynowe ciasto z polenty. Ciasto ma lekko kwaskowaty smak. Jest złociste, aromatyczne, cudownie wilgotne i delikatne :) . Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Składniki na ciasto:
2. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
3. Wymieszać migdały z polentą i proszkiem do pieczenia. Tę mieszankę po trochu wsypywać do masła z cukrem, na zmianę z jajkami, stale ucierając.
4. Dodać skórkę z cytryn i przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec około 40 minut (aż włożony patyczek wyjdzie z ciasta suchy). Ciasta z foremki nie wyjmować.
5. Zrobić syrop, gotując sok z cytryn i cukier puder w rondlu, dopóki cukier się nie rozpuści.
6. Ponakłuwać ciasto patyczkiem, polać ciepłym syropem i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z foremki.
Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 200 g miałkiego cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g drobnej polenty/mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 125 g cukru pudru
2. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
3. Wymieszać migdały z polentą i proszkiem do pieczenia. Tę mieszankę po trochu wsypywać do masła z cukrem, na zmianę z jajkami, stale ucierając.
4. Dodać skórkę z cytryn i przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec około 40 minut (aż włożony patyczek wyjdzie z ciasta suchy). Ciasta z foremki nie wyjmować.
5. Zrobić syrop, gotując sok z cytryn i cukier puder w rondlu, dopóki cukier się nie rozpuści.
6. Ponakłuwać ciasto patyczkiem, polać ciepłym syropem i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z foremki.
Smacznego!
oj Nati, przydałby mi się taki kawałeczek do mojej kawusi, którą sobie teraz popijam...:-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam cytryny w wypiekach:)
OdpowiedzUsuń