Bardzo lubię herbaty, zwłaszcza zieloną i najlepiej smakową. I uwielbiam słodkości z wykorzystaniem herbaty :) Dziś padło na deser herbaciany, na który już dawno miałam ochotę.
Przepis pochodzi z czasopisma Kuchnia 05/2011.
Składniki:
-
6 łyżek liściastej zielonej herbaty
-
1 niepełna szklanka (225 ml) tłustego mleka
-
450 ml śmietanki 36%
-
8 łyżek cukru
-
4 łyżeczki żelatyny
-
połówki winogron i listki męty do dekoracji
Herbatę, mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotujemy! Studzimy 10 minut. Przecedzamy, dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Kremem napełniamy szklaneczki, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ozdabiamy winogronami i mięta (ja nie miałam, więc użyłam cytrynki :))
Smacznego! :)
No i nie wytrzymałam i na drugi SAL się zapisałam. Tym razem to SAL "Kubuś i przyjaciele" u Chagi
Herbaciany deser wygląda baaaaardzo smakowicie...:-) pozdrawiam słonecznie:)
OdpowiedzUsuń