czwartek, 19 kwietnia 2012

Herbaciany deser. I drugi SAL :)

Bardzo lubię herbaty, zwłaszcza zieloną i najlepiej smakową. I uwielbiam słodkości z wykorzystaniem herbaty :) Dziś padło na deser herbaciany, na który już dawno miałam ochotę.


Przepis pochodzi z czasopisma Kuchnia 05/2011.

Składniki:
  • 6 łyżek liściastej zielonej herbaty
  • 1 niepełna szklanka (225 ml) tłustego mleka
  • 450 ml śmietanki 36%
  • 8 łyżek cukru
  •  4 łyżeczki żelatyny
  • połówki winogron i listki męty do dekoracji
Herbatę, mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż  cukier się rozpuści. Nie gotujemy! Studzimy 10 minut. Przecedzamy, dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Kremem napełniamy szklaneczki, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ozdabiamy winogronami i mięta (ja nie miałam, więc użyłam cytrynki :))

Smacznego! :)

No i nie wytrzymałam i na drugi SAL się zapisałam. Tym razem to SAL "Kubuś i przyjaciele" u Chagi



1 komentarz:

  1. Herbaciany deser wygląda baaaaardzo smakowicie...:-) pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń