piątek, 6 lipca 2012

Rogaliki croissant

W końcu mogę się pochwalić croissantami! Dla mnie są idealne: kruche z zewnątrz, w środku puszyste, warstwowe i mocno pachnące, lekko maślane :) Połowę croissantów zrobiłam z czekoladą. One najlepsze są na ciepło, wtedy czekolada w środku jest lekko płynna.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • 50 g miękkiego masła
Do wałkowania:
  • 200 g schłodzonego masła
Do smarowania:
  • 1 żółtko
  • łyżka mleka
  1. Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut.
  2. W dużej misce umieścić mąkę, sól, miękkie masło i drożdże, zagnieść ciasto.
  3. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na   15 minut w temperaturze pokojowej, a później do lodówki na 10 minut.
  4. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt. Schłodzone masło rozpłaszczyć i ułożyć na środku ciasta. Rogi ciasta złożyć jak kopertę i zlepić ze sobą tak, żeby masło nie wydostało się podczas wałkowania.
  5. Ciasto złożyć na trzy części, formując prostokąt i włożyć do lodówki na 30 min.
  6. Po wyjęciu z lodówki ciasto znów rozwałkować na prostokąt, ponownie złożyć na trzy części i włożyć do  lodówki na 30 min.
  7. Czynności (wałkowanie, składanie, schładzanie) powtórzyć jeszcze raz.
  8. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 40x60 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
  9. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki układać na blasze, wyginając w kształt księżyca. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  10. Żółtko ubić z mlekiem, posmarować rogaliki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  11. Rogale piec przy 200  przez 15-20 minut.

Smacznego!!!



15 komentarzy:

  1. OMG ile lat się już zbieram z tymi rogalami. Może w końcu upiekę - jak się ochłodzi, bo przy 35 stopniach włączenie piekarnika jest samobójstwem :p
    Pięknie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście u nas nie ma takich upałów! :) Kiedy na dworze upał, mi tez się nie chce stać w kuchni przy rozgrzanym piekarniku. Zamiast ciasta lepiej zrobić lody :)
      Dziękuję! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Yeah, it tastes as good as it looks :)

      Usuń
  3. ale pyszności u Ciebie:) mniam...mniam...
    oj zjadłabym wszystkie z tego talerza:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Привет, землячка! Я тоже из Беларуси, в Польше с 1996г. У тебя замечательные работы крестом, буду непременно заглядывать;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Привет, Марина! Очень рада видеть тебя у себя :) Спасибо за оценку моих работ и заходи в гости почаще :) Я когда-то тебе написала, но на блог тогда еще не решилась ;)

      Usuń
  5. Mam ślinotok! ;-) A wszystkie twoje prace bardzo mi się podobają! Jako nowa blogowiczka pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki za odwiedziny i miłe słowa. W wolnej chwili zapraszam ponownie! :)

      Usuń
  6. O matko, ale one wyglądają. Jeść! Jeeeeść!

    OdpowiedzUsuń
  7. мммм, какая вкуснятина... рецептик утащила к себе

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj! Dziękuję za odwiedziny i za ten przepis te te cudne rogaliki. Myślę, że zajmę się nimi w niedziel. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń