W końcu mogę się pochwalić croissantami! Dla mnie są idealne: kruche z zewnątrz, w środku puszyste, warstwowe i mocno pachnące, lekko maślane :) Połowę croissantów zrobiłam z czekoladą. One najlepsze są na ciepło, wtedy czekolada w środku jest lekko płynna.
Składniki na ciasto:
Do smarowania:Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 300 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 10 g soli
- 50 g miękkiego masła
- 200 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- łyżka mleka
- Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut.
- W dużej misce umieścić mąkę, sól, miękkie masło i drożdże, zagnieść ciasto.
- Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w temperaturze pokojowej, a później do lodówki na 10 minut.
- Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt. Schłodzone masło rozpłaszczyć i ułożyć na środku ciasta. Rogi ciasta złożyć jak kopertę i zlepić ze sobą tak, żeby masło nie wydostało się podczas wałkowania.
- Ciasto złożyć na trzy części, formując prostokąt i włożyć do lodówki na 30 min.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto znów rozwałkować na prostokąt, ponownie złożyć na trzy części i włożyć do lodówki na 30 min.
- Czynności (wałkowanie, składanie, schładzanie) powtórzyć jeszcze raz.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt około 40x60 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
- Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki układać na blasze, wyginając w kształt księżyca. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Żółtko ubić z mlekiem, posmarować rogaliki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Rogale piec przy 200 przez 15-20 minut.
OMG ile lat się już zbieram z tymi rogalami. Może w końcu upiekę - jak się ochłodzi, bo przy 35 stopniach włączenie piekarnika jest samobójstwem :p
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :D
Całe szczęście u nas nie ma takich upałów! :) Kiedy na dworze upał, mi tez się nie chce stać w kuchni przy rozgrzanym piekarniku. Zamiast ciasta lepiej zrobić lody :)
UsuńDziękuję! :)
looks tasty!
OdpowiedzUsuńYeah, it tastes as good as it looks :)
Usuńale pyszności u Ciebie:) mniam...mniam...
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym wszystkie z tego talerza:))))
mniam...
OdpowiedzUsuńПривет, землячка! Я тоже из Беларуси, в Польше с 1996г. У тебя замечательные работы крестом, буду непременно заглядывать;)
OdpowiedzUsuńПривет, Марина! Очень рада видеть тебя у себя :) Спасибо за оценку моих работ и заходи в гости почаще :) Я когда-то тебе написала, но на блог тогда еще не решилась ;)
UsuńMam ślinotok! ;-) A wszystkie twoje prace bardzo mi się podobają! Jako nowa blogowiczka pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za odwiedziny i miłe słowa. W wolnej chwili zapraszam ponownie! :)
UsuńO matko, ale one wyglądają. Jeść! Jeeeeść!
OdpowiedzUsuńмммм, какая вкуснятина... рецептик утащила к себе
OdpowiedzUsuńОчень вкусные! :)
UsuńWitaj! Dziękuję za odwiedziny i za ten przepis te te cudne rogaliki. Myślę, że zajmę się nimi w niedziel. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń